keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Talanin 10 käskyä

10 uutta käskyäMinun uudet käskyt saattavat olla joko kieltomuodossa tai tee- muodossa.  Käskyt saattavat olla ihan erilaisia, mutta kaikki ovat sellaisia, joista minä itse arvostan ja pidän kiinni omassakin elämässäni.

1.” Älä ole kusipää.” Syynä miksi tämä on yksi käskyistäni on siksi, koska yleensä parisuhteessa jompikumpi osapuoli pettää, ei osaa kuunnella tai olla apuna.  Kusipäisyyttä kun ei olisi, parisuhteessa kaikki olisi edes 5% parempaa.  

2.”Mieti ennen kuin avaat suusi.” Tätä käskyä voi kokea eri tavoin ja erilaisissa tilanteissa. Kyseistä käskyä suosittelisin parisuhteissa, kouluissa tai kun ei tahdo loukata ihmisiä. Itse kun käytän kyseistä käskyä, en ole pahemmin joutunut huonoihin tilanteisiin esimerkiksi ystävien kanssa. Käsky on hyvä, kun mietit päässäsi aluksi, että miltä sinusta tuntuisi, jos joku sanoisi sinulle sen asian, ja jos sinusta tuntuisi pahalta et sitä heitä pois suustasi ja annat asian vain olla, olla omassa päässäsi.

3.” Kuuntele aikuisia, äläkä väitä vastaan”. Aikuiset opettajat, vanhemmat yleensä tietävät mikä on sinulle parasta, sillä he ovat kokeneet sen, he ovat tehneet samoja virheitä ja tahtovat auttaa meitä nuoria. Kuuntelessasi esimerkiksi vanhempiasi, kun käskevät, että teet läksyt ajallaan. Niin huomaat, että yliopistossakin osaat tehdä kaiken ajallaan, tai vaikka kun olet läksyt aina tehnyt ajallaan, niin se opettaa senkin, että menet töihin/tapaamisiin ajoissa. 

4.”Kuuntele, rakasta ja kunnioita lapsia”. Kun nuo kolme asiaa toteutat esimerkiksi omiesi lapsiasi suhtein, niin hekin osaavat kuunnella, rakastaa sekä kunnioittaa teitä. Lapset oppivat aikuisilta, jos aikuiset eivät tee noita, lapsetkaan eivät tee. Jopa lapsen tulevaisuus saattaa olla helvettiä, jos lapsena heitä ei kuunnella, rakasteta tai kunnioiteta.

5. ”Lajittele roskat”. Jos tahdot valoisan tulevaisuuden seuraavalle sukupolvellesi, niin siitä sitten roskia lajittelemaan. Jopa meidän elämä on kiinni siitä, miten pidämme huolta ympäristöstämme. 

6.” Auta, jos huomaat, että jollakin on hätä”. Oletkos koskaan kuullut sanasta karma? Tai että, hyvyys kiertää? Minä olen ja uskon siihen. Jos näet joitakin, jotka tarvitsevat kipeästi apua, niin miksi kieltäytyä ja menemästä vaikka kysäisemään ”Hyvä ihminen, tarvitsetko apua?” Uskon, että he ilahtuisivat ja hyvyys on aina kaiken a ja o.  Hyvyys kiertää.

7. ”Pidä huolta läheisistä”. Parasta on, kun osaa kiinnittää huomiota läheisiin, osaa rakastaa heitä ja pitää heistä huolta. Jokainen meistä tarvitsee ihmisiä rinnallemme, jotka osaavat pitää meistä huolta ja kysyä vaikka kuulumisia viikossa kerran tai kaksi. 

8.”Älä kadehdi”. Kateus on rumaa ja sietämätöntä. Jos olet kateellinen, se näkyy heti ja kukaan ei siitä pidä.


9.” Älä toivo toisen epäonnistumista”. Sillä et sinäkään tahdo, että katkerat ihmiset selkäsi takana toivoisivat huonoja juttuja sinulle, ethän? Epäonnistumisen toivominen muille on todella raukkamaista ja tyhmää.  

10.” Kohtele kaikkia saman arvoisesti”. Arvoa voi luokitella monin eri tavoin. Arvostaminen on sitä, mitä jokainen meistä tarvitsee. Se tunne, että tunnemme jonkun arvostaman meitä tasa-arvoisesti on paras tunne ikinä.


-TALAN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti